Gordijnen Opmeten: De Ultieme Gids voor de Perfecte Pasvorm

Bij het kiezen van nieuwe gordijnen is het correct opmeten van gordijnen essentieel om ervoor te zorgen dat ze perfect passen en er mooi uitzien in je interieur. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je gordijnen nauwkeurig kunt opmeten, ongeacht of je ze aan een roede of rails wilt ophangen. Door de juiste meettechnieken toe te passen, voorkom je dat je gordijnen te kort of te lang zijn.

Waarom Gordijnen Opmeten Belangrijk is

Het correct opmeten van gordijnen zorgt ervoor dat je nieuwe gordijnen de juiste afmetingen hebben en perfect passen bij je ramen. Dit voorkomt dat de gordijnen te kort zijn of dat ze op de vloer slepen. Het opmeten kan variƫren afhankelijk van het type ophangsysteem en de gewenste stijl van de gordijnen. Daarom is het belangrijk om de juiste meetinstructies te volgen om een professionele en stijlvolle uitstraling te bereiken.

Stappen voor het Opmeten van Gordijnen

Bij het opmeten van gordijnen zijn er drie belangrijke stappen die je moet volgen: het meten van de breedte, het meten van de hoogte en het bepalen van de plooien of ringsystemen. Hier volgt een uitgebreide gids voor elke stap.

1. Breedte van de Gordijnen Opmeten

De breedte van de gordijnen hangt af van hoe breed je raam is en hoeveel overlap je wilt aan de zijkanten van het raam. Voor een nette afwerking en voldoende lichtblokkering is het belangrijk om de gordijnen breder te maken dan het raam.

  • Voor een roede: Meet de breedte van de roede, niet van het raam. De roede moet enkele centimeters aan beide zijden van het raam uitsteken, meestal tussen de 10 en 20 cm per kant.
  • Voor een rails: Meet de breedte van de gordijnrails. Zorg ervoor dat de rails enkele centimeters voorbij de randen van het raam uitsteekt voor een optimale lichtblokkering.

Tip: Voeg extra breedte toe als je wilt dat de gordijnen mooi geplooid hangen, vooral bij gordijnen met plooiband. Voor een klassieke look kunnen gordijnen 1,5 tot 2 keer de breedte van de roede of rails zijn.

2. Hoogte van de Gordijnen Opmeten

De hoogte van je gordijnen kan variƫren, afhankelijk van waar je de gordijnen wilt ophangen en hoe je ze wilt laten vallen. Er zijn verschillende manieren om de hoogte van de gordijnen te bepalen:

  • Plafondhoogte: Als je de gordijnen hoog aan het plafond wilt ophangen, meet dan vanaf het plafond tot net boven de vloer. Dit geeft een luxueuze uitstraling en zorgt ervoor dat de kamer hoger lijkt.
  • Net boven het raam: Als je wilt dat de gordijnen net boven het raam beginnen, meet dan vanaf ongeveer 10-15 cm boven het raamkozijn tot waar je wilt dat de gordijnen eindigen.
  • Tot op de vensterbank: Als je gordijnen wilt die net op de vensterbank eindigen, meet je vanaf de bovenkant van het raam tot de vensterbank.
  • Vloerlang: Voor gordijnen die tot op de vloer vallen, meet je vanaf de bovenkant van het raam of de roede tot de vloer. Zorg ervoor dat de gordijnen net de vloer raken voor een nette uitstraling.

Tip: Voeg extra lengte toe als je wilt dat de gordijnen over de vloer draperen voor een dramatisch effect.

3. Overwegingen voor Plooien en Ringsystemen

Als je kiest voor gordijnen met plooien, moet je extra stof inplannen om ervoor te zorgen dat de plooien mooi en vol zijn. Afhankelijk van het type plooi dat je kiest (enkele plooi, dubbele plooi of driedubbele plooi), heb je mogelijk meer stof nodig. Bij gordijnen met ringen of lussen hoef je geen extra breedte te meten, omdat de stof gelijkmatig over de roede hangt.

Waarop Letten bij het Opmeten van Gordijnen

Bij het opmeten van gordijnen zijn er een paar aandachtspunten om in gedachten te houden om te voorkomen dat je fouten maakt:

  • Gebruik een metalen meetlint: Een flexibel meetlint kan onnauwkeurig zijn bij het meten van lange afstanden, dus gebruik bij voorkeur een metalen meetlint voor precieze afmetingen.
  • Controleer de afmetingen twee keer: Meet altijd meerdere keren om er zeker van te zijn dat je de juiste afmetingen hebt. Dit voorkomt fouten bij het bestellen van gordijnen.
  • Overweeg extra ruimte voor plooien: Als je gordijnen met plooien wilt, zorg er dan voor dat je voldoende stof toevoegt, zodat de gordijnen niet te strak hangen.

Voordelen van Maatwerk Gordijnen

Als je je gordijnen op maat laat maken, kun je ervoor zorgen dat ze perfect passen bij jouw raamafmetingen. Op maat gemaakte gordijnen bieden ook de mogelijkheid om de stof, kleur en afwerking volledig af te stemmen op jouw interieur. Bovendien geven maatwerk gordijnen een professionele en stijlvolle uitstraling aan elke ruimte.

Conclusie

Het correct opmeten van gordijnen is cruciaal om ervoor te zorgen dat je nieuwe gordijnen perfect passen en de juiste uitstraling geven aan je interieur. Door nauwkeurig de breedte en hoogte van je ramen te meten en rekening te houden met de ophangmethode en het type gordijn, kun je een naadloze en professionele afwerking bereiken. Of je nu kiest voor korte gordijnen tot op de vensterbank of lange gordijnen die de vloer raken, nauwkeurig opmeten is de sleutel tot succes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *