Posted on Geef een reactie

Een gordijn voor elke ruimte

De keuze aan raambekleding is vandaag de dag enorm te noemen. Van gordijnen tot inbetweens en van vitrages tot overgordijnen. Je kiest je raambekleding aan de hand van de ruimte en de functionaliteit die het gordijn dient te vervullen. Wil je een verduisterende functie of juist een lichtdoorlatende? Is het puur als decoratie bedoeld of dient het ook een geluiddempende of isolerende functie? Verschillende punten die meewegen naar de zoektocht op raambekleding die bij jou interieur past.

Overgordijnen

Overgordijnen zijn voornamelijk bedoeld om licht buiten te houden en jouw privacy te waarborgen. Overgordijnen zijn ook een echte woonaccessoire geworden in de tijd. Ze brengen detail aan de inrichting en geven sfeer aan de ruimte. Overgordijnstoffen zijn dan ook verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren en patronen. Overgordijnstoffen worden specifiek uitgezocht op kleur, stof en motief. Vaak worden overgordijnstoffen gecombineerd met andere meubelstoffen van bijvoorbeeld de eetkamerstoelen of de zitbank.

Gordijnen

Gordijnen verschillen niet veel van overgordijnen. Overgordijnstoffen hebben echter een meer isolerende werking dan de transparantere gordijnstoffen. Gordijnstoffen houden dan ook minder goed het licht van buiten tegen. Op de slaapkamer zijn dan ook vaak overgordijnen wenselijk in verband met dit gegeven. Net als met overgordijnen zijn gordijnstoffen verkrijgbaar in allerlei kleuren en verschillende motieven. Ook gordijnen worden vaak zo samengesteld dat ze aansluiten op de andere meubelstoffen in het interieur.

Inbetweens

Waarschijnlijk heb je er inmiddels weleens van gehoord, maar wat zijn inbetweens eigenlijk? Inbetweens, ook wel inbetween gordijnen genoemd, zijn lichtdoorlatende raambekleding die qua stofdikte tussen een vitrage en gewone gordijnstoffen in zitten. Ondanks een dikke weef en volle stof zijn de inbetween gordijnen gemaakt van een semi-transparante stof. Het grote voordeel van deze soort gordijnen is dan ook dat je van binnen wel naar buiten kunt kijken maar andersom niet. Ook laten deze vorm van raambekleding lekker veel daglicht binnenshuis.

Vitrages

Vitrage heeft als belangrijkste functie het licht doorlaten, maar het inkijk tegengaan. Het wordt van oudsher altijd gecombineerd met andere raambekleding, voornamelijk overgordijnen. Vitrages hebben een stof met een geweven structuur en zijn van oorsprong altijd wit. Tegenwoordig zijn vitrages in alle kleuren van de wereld verkrijgbaar. Van zachte modetinten tot juist opvallende felle kleuren. Een vitrage is te allen tijde transparant en geeft een touch aan het lichtinval in huis.

Tegenwoordig zie je vooral een mix van soorten raambekleding. Vitrage wordt dan bijvoorbeeld gecombineerd met andere raambekleding als lamellen, jaloezie├źn, overgordijnen of raamfolie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *