Posted on Geef een reactie

Eerste hulp bij het kiezen van nieuwe gordijnen

Vaak is het één van de laatste stappen die je neemt als je in je nieuwe stekje gaat wonen: de gordijnen hangen. Ieder raam is anders, waardoor je meestal toch zelf nieuwe gordijnen zal moeten kiezen. Maar welke zijn dan eigenlijk die ideale gordijnen? Hieronder enkele aandachtspunten die je kunnen bijstaan bij het maken van deze keuze:

Ruimte
Denk goed na wat de functie precies zal zijn van je gordijnen. Is het de bedoeling dat ze kamer geheel verduisteren, zoals in je slaapkamer, of is het enkel de bedoeling dat ze inkijk tegengaan? Op basis daarvan heb je respectievelijk dikke, gevoerde gordijnstoffen nodig of net een lichtere, ongevoerde. Is het de bedoeling dat ze gaan isoleren, zowel geluid als temperatuur, dan kies je eveneens beter voor zo’n dik mogelijke gordijnstof. Hoe dikker de stof, hoe stiller in huis en hoe beter de temperatuurregulatie.

Stijl
Over smaken en kleuren valt niet te twisten. Het is dus aan jou wat je zelf graag ziet om op basis daarvan de juiste gordijnen te kiezen. Je kan echter wel in je achterhoofd houden dat gordijnen altijd een verkleinend effect hebben op een ruimte. Als je dit wil tegengaan, kan je je keuze voor een gordijnstof vooral laten vallen op een lichtere tint. Lichte kleuren hebben immers een vergrotend effect. Als je houdt van patronen, kan het verstandig zijn om extra veel gordijnstof aan te schaffen. Op die manier kan je per plooi een patroon volledig tot zijn recht laten komen en dat oogt erg mooi.

Onderhoud
Hou er rekening mee dat gordijnen onderhoud vragen en dat dit een effect kan hebben op hun lengte. Gordijnen gemaakt van natuurlijke stoffen kunnen nog zelfs een vijftal centimeter krimpen. Ook als deze gordijnen reeds voor gewassen zouden zijn door een speciaalzaak, kunnen ze na een onderhoudsbeurt alsnog drie centimeter krimpen. Je kan bij de aanschaf van je gordijnstoffen dus beter ruim rekenen voor de lengte.

Budget
Gordijnen kan je zo duur aankopen als je wil. De kunst zit eerder in het beperken van de uitgaven en toch met de mooiste stof voor je huis terugkomen. Een budgetvriendelijke keuze kan dan zijn om voor vouwgordijnen te kiezen in plaats van stoffen gordijnen. Omdat je minder stof nodig hebt voor vouwgordijnen op maat, kom je goedkoper uit. Bovendien geven vouwgordijnen meer lichtinval en ogen ze moderner. Kies je toch liever voor klassieke gordijnen, dan kan de dikte ook op lange termijn invloed hebben op je budget. Hoe dikker de stof, hoe groter de isolatievoordelen. Op die manier bespaar je dus op je energierekening.

Uitbesteden
Geraak je er zelf nog steeds niet goed wijs uit? Ben je liever zeker dat je absoluut de juiste gordijnen hebt en ben je bereid daar een extra centje voor neer te leggen, dan kan een professionele decoratieadviseur je een handje helpen. Deze mensen komen aan huis en schatten in welke stijl gordijnen het best passen bij je interieur. Ze verzorgen het hele proces: opmeten, leveren en plaatsen. Op die manier kan je gerust zijn dat je de optimale gordijnen in je huis hebt hangen.

Er is echt veel aanbod in gordijnstoffen op de markt, wat het niet eenvoudig maakt om de juiste voor jou eruit te pikken. Hoe dan ook: als je je bij een bepaalde stof heel goed voelt, dan kan je geen verkeerde keuze maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *