Posted on Geef een reactie

Gordijnstoffen hebben een grote invloed op het interieur

Gordijnen zijn in je woning belangrijk, omdat ze voor een groot deel bepalend zijn voor de inrichting. Wanneer je in een woonkamer komt, springen de gordijnen direct in het oog. Ze bepalen voor een belangrijk deel de look van het interieur. Omdat de keus voor gordijnstoffen zo groot is, zal de keuze niet gemakkelijk zijn. Veel gordijnstoffen creëren hun eigen lichtinval. Dat kan in een woonkamer belangrijk zijn. Je wilt, wanneer je gordijnen aanschaft, natuurlijk de beste gordijnen die bij het interieur passen. Daarom is de keuze van de gordijnstoffen van groot belang net als de kleur en het patroon.

Verduisterende of lichtdoorlatende gordijnstoffen
Of het lichtdoorlatende of verduisterende gordijnen moeten zijn, is natuurlijk afhankelijk waar je ze voor wilt gebruiken. Voor een badkamer en slaapkamer worden verduisterende gordijnen toegepast. Voor een woonkamer kunnen gordijnen die op een bepaalde manier licht doorlaten het mooiste effect geven. Gebruik je vitrages dan kun je ervan uitgaan dat deze veel licht doorlaten. Gordijnen van een dikke stof zullen het licht buiten houden. Je kunt voor jezelf de vraag stellen hoeveel licht je in een bepaalde ruimte wilt hebben.

Gordijnstoffen kunnen je meubels beschermen
Het is algemeen bekend dat direct zonlicht een verkleuring van je meubels, tapijt, behang en decoraties tot stand kunnen brengen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Je zou kunnen kiezen voor gordijnstoffen die het licht filteren, maar het interieur beschermen. Wanneer je gordijnen voor je slaapkamer wilt uitkiezen en je weet dat je er ook overdag moet slapen, kun je rekening houden met de stof van de gordijnen. Je kunt de gordijnstoffen van de slaapkamer voorzien van een voering. Door de gordijnen overdag dicht te doen, kun je heerlijk slapen in een donkere kamer.

Het kiezen van de gordijnen
Je moet, voordat je gordijnen gaat uitkiezen, weten welke stijl je interieur heeft. Je moet vooraf ook weten wat de uitstraling van je woning moet zijn. Je kunt bijvoorbeeld voor een moderne look gaan, maar ook voor een klassieke of industriële. Bij gordijnen hebben de dikte van de stof, de plooien, het dessin, de kleur en ophangsysteem een grote invloed op de uitstraling. Ga je voor een klassieke uitstraling dan moet je kiezen voor een rijke stof die mooi geplooid is. Voor een industriële uitstraling moet je over het algemeen lichte gordijnen kiezen.

Wanneer je lange gordijnen kiest, zal de ruimte groter lijken. Een verbredend effect krijg je door de gordijnen links en rechts van het raam door te laten lopen over de muur. Worden de gordijnen links en rechts opgehaald, zal dat een versmallend effect geven.

Vuil worden van de gordijnen
Wanneer je vooraf weet dat er nog veel binnen gerookt wordt, weet je dat je gordijnen sneller vuil worden dan in een ruimte waar niet gerookt wordt. Dan kun je bij de keuze erop letten dat ze gemakkelijk te wassen zijn.

Soorten
Overgordijnen hebben het voordeel dat ze over het algemeen gemaakt zijn van een ondoorzichtige stof. Ze houden de lichtinval buiten en ze worden regelmatig in combinatie met vitrage gebruikt.
Vitrages worden gemaakt van een doorzichtige stof en ze filteren het licht.
De inbetweens zitten voor wat betreft de eigenschappen tussen de overgordijnen en vitrages in.
Denk dus vooral goed na bij de aanschaf van gordijnen en laat je, indien nodig goed voorlichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *