Posted on Geef een reactie

Gordijnstoffen voor gordijnen uitzoeken

Zoals elke interieur adviseur je zal vertellen, zijn gordijnen het item dat de ruimte maken of breken. Voorwaarde voor het maken van de ruimte is dat de materialen juist zijn gekozen bij de ruimte. De stijl, maar ook de maat, de productie en de afwerking, alles telt mee bij een perfect resultaat. Met zoveel keuzes kan er makkelijk iets mis gaan bij het kiezen van de juiste materialen. Wij geven tips om de juiste keuzes te maken en om je droomkamer te realiseren door het perfecte gordijn!

Kleur en materiaal

De gordijnstoffen zijn de eerste keuze die gemaakt moet worden. De materialen bepalen namelijk het belangrijkste aspect van gordijnen, hoe vallen de gordijnen. Maar bovendien hoe dit over de tijd intact blijft. Het vouwen van gordijnen kan sterk afhankelijk zijn van de materialen. Als ze te zwaar zijn, dan kunnen ze niet netjes vouwen, en als ze te licht zijn, vallen ze niet mooi en gaan ze kreukelen. Om de juiste gordijnstof te kiezen is het belangrijk dit tegen het raam aan te houden en vervolgens te vouwen. Als het niet netjes vouwt, bij het samenvouwen, dan kan je dat ook verwachten voor je raam. Probeer dit uit in de showroom, en probeer hierbij de zo groot mogelijkste sample te pakken. Hoe groter hoe beter.

Kijk vervolgens naar de kleuren. Onthoud dat de zon de kleuren in alle stoffen doet vervagen, bij de ene meer dan bij de anderen. Als de kamer veel licht krijgt, is het beter om felle kleuren te vermijden, deze hebben namelijk de neiging om snel te vervagen.
Als je niet van plan bent de gordijnen lang te laten hangen, dan kan vervagen een mindere zorg zijn. Maar het doet afbreuk aan je kamer, als je na 3 jaar met vervaagde gordijnen je kamer er mooi uit wil laten zien terwijl je ze nog zo lang wil laten hangen.
Voor de keus van het materiaal van de gordijnstoffen kan men het beste gaan voor linnen, zijde en fluweel. Deze gordijnstoffen hangen het mooist. Kunstzijde heeft daarbij de eigenschap dat het bijzonder duurzaam is, voornamelijk in zonnige kamers, aangezien kunstzijde weinig neiging heeft om te verkleuren.

Wasbaar of stomerij

Gordijnen die in kamers hangen worden vies. Aanslag en vlekken zijn niet te voorkomen, en na een tijd zal je de gordijnen graag willen reinigen. Bepaal daarom vooraf hoe je je gordijnstoffen wil reinigen. Wil je de gordijnen zelf kunnen wassen, of is wil je er mee naar de stomerij. Zelf reinigen zal je kosten en moeite besparen. Houdt wel in gedachten dat je de kans loopt dat je je dure gordijnen kan ruineren door verkeerd wassen. Een stomerij is gespecialiseerd in reiniging en tevens verzekerd als ze je mooie gordijnen beschadigen.

Maten van de gordijnen

Voordat je je meetlint pakt, is het belangrijk om te beslissen wat voor uiterlijk je precies wenst. Hoe hoog boven de vensterbank moet het gordijn beginnen, en tot hoever boven het raam de gordijnen moeten doorlopen. Gordijnen hoger hangen, geeft een uitstraling die de kamer hoger doet lijken. Designers laten de gordijnen soms wel 20 cm boven het raam beginnen, maar om een dramatischer effect te creƫren is nog hoger mogelijk. Meet gordijnen van vanuit de bovenkant van het raam, voeg de hoogte toe en meet af tot de grond. Laat de gordijnen aan de onderkant gelijk vallen met de vloer, voor een moderne, strakke uitstraling.
Bij het afmeten van de breedte van de gordijnen moet je rekening houden met extra ruimte aan de zijkanten. Reken 6 tot 12 centimeter aan elke kant van het raam, zodat de gordijnen het raam niet blokkeren als je de gordijnen openschuift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *