Posted on Geef een reactie

Je interieur volgens Montessori

Wie was Maria Montessori?

De Italiaanse arts en pedagoge Maria Montessori had zo haar eigen kijk op opvoeden. Volgens haar had ieder kind een eigen instinctieve drang tot zelfontwikkeling. De omgeving van het kind dient dan ook aangepast te zijn aan zijn of haar behoeften. Het Montessorionderwijs kende een enorme opmars. Maar ook heel wat ouders kiezen er ook bewust voor de theorie van Montessori toe te passen in hun interieur. Hoe je dit zelf thuis kan verwezenlijken, lees je in onderstaand artikel.

Een omgeving die rust brengt

Montessori staat gelijk aan eenvoud. Een eerste belangrijke stap in het Montessori-proof maken van je interieur is het aanpassen van kleuren, materialen en structuur. Je kiest best voor sobere kleuren en natuurlijke materialen. Denk hierbij aan houten meubels en lichte tinten voor muren, gordijnstoffen of zetelbekleding.

De kinderkamer centraal

Wanneer het kind centraal staat in je interieur, is de kinderkamer natuurlijk een uitgelezen kans om je Montessori technieken op bot te vieren. Ook hier geldt in de eerste plaats het belang van eenvoud. Daarnaast is het bed van je kindje een belangrijke factor. Een kind moet ten allen tijden toegang hebben tot zijn rustplekje. Kies daarom voor een bedje laag bij de grond dat ze makkelijk zelf kunnen betreden. Zorg voor gordijnstoffen die niet te veel licht doorlaten, zodat de rustplek ook echt rust bieden. Verder kun je in de keuze van die gordijnstoffen wel een leuk accent leggen door te kiezen voor een motief met leerzame opdruk. Denk bijvoorbeeld aan lettermotieven, een landkaartopdruk of botanische weergave. Verder zorg je best voor een niet te groot aanbod aan speelgoed op de kinderkamer.

Waterpret

De badkamer is de plek bij uitstek waar kinderen hun eigen lichaam en hygiëne leren ontdekken. Het is een plek die steeds toegankelijk zou moeten zijn. Een wastafeltje op kinderhoogte, of een opstapje zijn interessante hebbedingetjes voor het creëren van autonomie. Verder voorzie je best een haakje op kinderhoogte waar je kind makkelijk zelf zijnn handdoekje kan ophangen.

Leven in harmonie

De leefkamer is waarschijnlijk de belangrijkste plek in huis. Tenslotte breng je hier heel wat tijd door. Zorg voor de nodige structuur. Teveel afleiding en decoratie kan een kind een overload aan prikkels bezorgen. Bovendien zien ze dit vaak als speelobjecten. Voorzie enkele kleine hoekjes zoals een leeshoekje of een bureautje. Zorg ervoor dat ook hier vooral natuurlijke en rustgevende materialen gebruikt worden. Verder voorzie je best een opbergruimte op kinderhoogte met lades of deuren die het kind makkelijk zelf kan openen. Door de nodige structuur te creëren, is het voor je kind bovendien duidelijker hoe hij of zij dient op te ruimen en organiseren.

Pas je deze tips toe, dan ben je alvast goed op weg om je interieur helemaal Montessori-proof te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *