Posted on Geef een reactie

Kledingreparatie: een steeds meer groeiende branche

In bijna elk dorp en stad vind je er wel één. Een kledingreparatie. Je brengt je kapotte kleding bij de kledingreparatie en na een paar dagen kan je tegen een vergoeding het kledingstuk weer op komen halen.

Tegenwoordig zie je steeds meer bedrijven die aan kledingreparatie doen. Weten dan zoveel mensen niet meer hoe een naaimachine werkt? Nog niet lang geleden repareerden de meeste mensen zelf hun kleding. Nu is dat anders.

Even snel naar de kledingreparatie, want ja, waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Sinds ongeveer 2 decennia wordt de kleding uit de winkels zo goedkoop mogelijk gemaakt. Met als gevolg dat de kleding niet van goede kwaliteit is, en we het kapotte kledingstuk naar de kledingreparatie brengen.

De kledingreparatie kan ook je kleding vermaken. Bijvoorbeeld je te lange broek of je te brede jurk. Ondernemingen in de branche halen soms ook omzet uit nevenactiviteiten als stomen en chemisch reinigen, strijk- en wasservices, schoenreparatie en detailhandelsactiviteiten. De branche van de kledingreparatie kent veel allochtonen ambachtslieden. De kledingreparateurs zijn vooral kleermakers van Turkse afkomst.

Binnen de ambachtseconomie zijn verschillende sectoren te onderscheiden, waaronder het reparatieambacht. Het reparatieambacht bestaat dan weer uit de fietsenmaker, kledingreparatie, klokkenmakers, schoenmaker en automonteur.
De term ‘ambachtseconomie’ is in 2009 door het Hoofdbedrijfschap Ambachten gelanceerd om te onderstrepen dat de ambachten in Nederland een economische factor is die onmisbaar zijn in de hedendaagse samenleving. Doel van de actie is dat Nederland ook in de toekomst over voldoende ambachtelijke vakmensen kan blijven beschikken. Als je naar de cijfers kijkt van het aantal kledingreparaties in Nederland, moet dat wel goedkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *