Posted on Geef een reactie

Lichtdoorlatende gordijnstoffen en verduisterende gordijnstoffen

Welke gordijnen moet ik kiezen?

Wanneer je je huis wilt voorzien van nieuwe gordijnen, dan kan het best moeilijk zijn om een keuze te maken wat je precies wilt aanschaffen. Webshops en fysieke winkels beschikken vaak over een groot assortiment. De keuze wordt misschien al makkelijker als je weet voor welke ruimtes je gordijnen nodig hebt. In de slaapkamer kies je waarschijnlijk een ander type gordijn dan in de woonkamer. Zo heb je lichtdoorlatende gordijnen en verduisterende gordijnen.

Lichtdoorlatende gordijnen

In de woonkamer is het over het algemeen erg mooi om lichtdoorschijnende gordijnen te kiezen. Het licht dat door de gordijnen schijnt geeft een mooi accent aan het meubilair.

Anders dan in de slaapkamer, is de functie van gordijnen in de woonkamer meestal niet om de ruimte pikdonker te maken. Een reden kan zijn dat men privacy in de woning wilt hebben. Niet elke buur hoeft naar binnen te kunnen gluren. Daarnaast hebben gordijnen een decoratieve functie. Gordijnen kunnen de ruimte warmte en gezelligheid geven. Een andere reden zou kunnen zijn dat er op bepaalde tijdstippen veel zon door de gordijnen straalt. Denk maar eens aan televisie kijken in de middag. Het is soms moeilijk om te zien wat er op het beeldscherm te zien is.

Verduisterende gordijnen

In de slaapkamer is de meestvoorkomende reden om gordijnen op te hangen wel om de ruimte heel donker te maken. Voor de meeste mensen is het makkelijker om in slaap te vallen wanneer de ruimte goed donker is. Het kan ook vervelend zijn als er in de ochtend veel licht naar binnen schijnt waardoor je eerder wakker wordt. Vooral in de zomer is de zon er vroeg bij. Een oplossing daarvoor kan zijn het aanschaffen van verduisterende gordijnstoffen. Deze gordijnstoffen laten in principe geen licht door.

Tips verduisterende gordijnen

Wanneer je keuze is gevallen op een verduisterende gordijnstof dan is het goed om te weten dat je er voordeel bij hebt om de gordijnstoffen iets breder te maken. Zo kunnen de gordijnstoffen elkaar goed overlappen en schijnt er niet toch stiekem een beetje licht door een kiertje heen.

Een andere goede tip voor verduisterende gordijnen is het kiezen voor gordijnen op een rail in plaats van een gordijn met ringen. Gordijnen met ringen laten namelijk een klein beetje licht door.

Welke kleur moet ik kiezen?

Dan rest alleen nog de vraag welke kleur gordijnen je moet kiezen. Dat is natuurlijk afhankelijk van jouw smaak en de kleuren van de muren en het meubilair in de woning. Kleuren wekken vaak bepaalde emoties op. Kies daarom de juiste kleur voor de juiste ruimte. In de slaapkamer kan een rustige kleur gordijnstof aangenaam zijn en in de woonkamer roepen warme kleuren vaak warme emoties op.

Daarnaast is het mooi als de gordijnen matchen met de rest van de ruimte.

Succes met het zoeken naar de perfecte gordijnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *