Posted on Geef een reactie

Tips voor het kiezen van het juiste gordijn voor de woonkamer

Gordijnen zijn onmisbaar in een woonkamer. Ze zorgen voor visueel comfort, warmte en gezelligheid, en maken de omgeving mooier, beschermen de omgeving tegen overvloedig licht en zorgen voor de privacy van de bewoners.

Om het gordijn het gewenste effect te geven, is het belangrijk om op enkele details te letten. En dat is waar we het vandaag over hebben in de post. We hebben een checklist gemaakt van alles wat u moet controleren voordat u uw gordijn koopt (of maakt). Kijk eens:

Gordijn afmetingen

De eerste stap voor het opzetten van uw huiskamergordijn is het opmeten van de muur. Begin met het meten van de hoogte en breedte van de plaats waar het gordijn wordt geplaatst.

De algemene regel is om te kiezen voor lange gordijnen die van de vloer tot aan het plafond gaan, dit type gordijn laat de woonkamer eleganter achter en vergroot de rechtervoet van het huis. Laat de gordijnen alleen kort als er zich onder het raam meubilair bevindt dat het gebruik van een lang model verhindert.

In de regel wordt het gordijn naast het plafond geïnstalleerd tot het tegen de vloer botst. Als u de bar langer wilt maken, is het ook mogelijk, maar in dit geval mag de lengte niet meer dan vijf centimeter vanaf de vloer bedragen.

Wat de breedte betreft, is het ideaal om een restje van 20 centimeter per zijde over te laten om een goede blokkering van het licht te garanderen.

Gordijn functionaliteit

Na het meten van de wanden, gaat u verder met de volgende stap, namelijk het analyseren van de functionaliteit van het gordijn. Dat wil zeggen, controleer wat de belangrijkste functie van het stuk zal zijn: het blokkeren van het licht, breng privacy of gewoon decoratief. Voor elk van deze functies moet u het gordijn aanpassen.

Kleuren

De voorkeurskleuren voor de gordijnen zijn helder en neutraal, zoals wit, beige, rosé of de tinten Off White. Dat komt omdat ze het milieu niet visueel overbelasten en gemakkelijk te combineren zijn met verschillende decoratiestijlen. Als het echter de bedoeling is om de doorgang van het licht te blokkeren, kies dan voor donkerdere gordijnstoffen.

Gekleurde of bedrukte gordijnen daarentegen moeten met mate worden gebruikt om het milieu niet te overbelasten.

Overgordijnstoffen

De meest gebruikte stof voor kamergordijnen is zijde, omdat het een lichte, vloeibare stof is met een goede pasvorm.

Naast zijde kan ook linnen en katoen worden gebruikt. Als u een grotere verstopping van de lichtsterkte wilt, gebruik dan een dikkere en vollere stof, zoals de serge en het fluweel, bijvoorbeeld.

U kunt ook kiezen voor een gordijn met dubbele of drievoudige laag, of vitrages, afhankelijk van de behoefte en de stijl die u de omgeving wilt geven.

Soorten en modellen van gordijnen

Gordijnafwerking is een andere veel voorkomende twijfel. In principe kunt u kiezen tussen twee soorten gordijnen: rail of roede.

Voor railgordijnen zijn de mogelijke afwerkingen: Amerikaanse vouw, mannelijke vouw, vrouwelijke vouw en paneel. Bij de modellen met roede zijn de afwerkingen meestal tussen de ringen en stoffen voorbijgangers.

Een andere optie is de zonwering. Dit type gordijn brengt een meer gestripte en moderne lucht naar het milieu en kan alleen of in combinatie met de traditionele gordijnen van stof worden gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *