Posted on Geef een reactie

Verrijk je huis met mooie gordijnstoffen

Gordijnen zijn de sfeermaker van elke kamer. Goed uitgekozen gordijnstoffen zorgen voor een versterkend effect op een mooi ingericht interieur. De juiste combinatie kan een ruimte tot verbeelding laten spreken. In dit artikel helpen we je met het inrichten van je kamer door het kiezen van de juiste gordijnstoffen.

Transparantie

De belangrijkste functie van gordijnen is natuurlijk het afdekken van ramen. Maar deze basale functie kan op vele manieren worden ingevuld. Bijvoorbeeld door te spelen met transparantie. Is het nodig dat de gordijnen verduisterend zijn? Worden ze alleen in de avond gebruikt? Als dit niet transparantie voor een sfeer verhogend effect zorgen.
Door transparante stoffen te gebruiken worden je gordijnen op meer tijdstippen van de dag een beeldbepalend onderdeel van de ruimte. Een vrijwel transparante gordijnstof kan op zonnige momenten zorgen voor een getemperd licht, dat de ruimte een zachtere uitstraling geeft.

Een gordijnstof met een semi-transparante textuur kan zorgen voor een patroon in de lichtinval. Hierdoor kan je een ruimte overdag een metamorfose laten ondergaan. Semi-transparante gordijnstoffen worden ook vaak als afscheiding tussen ruimtes gebruikt.

Met volledig dekkende gordijnen kan je ruimtes volledig verduisteren. Deze gordijnen zullen vooral ’s avonds en ’s nachts gebruikt worden. Dit type gordijn zal je tegenkomen in slaapkamers. Maar ook in woonkamers kan deze goed worden toegepast.
Sfeer en uitstraling

De kleur, de print en het soort materiaal zijn belangrijke kenmerken bij het creëren van de juiste sfeer. Warme aardse tinten geven een ruimte een vriendelijk, intiem karakter. Doordat de gordijnen minder aanwezig zijn, is dit in kleine ruimtes een mooie oplossing. Felle contrasterende kleuren passen beter bij grote ruimtes.
Prints kan je in allerlei soorten en maten krijgen. De laatste trend in prints is rustige en natuurlijke prints, gecombineerd met aardse tinten. Om een idee te krijgen of een print past bij je huis is het verstandig thuis stalen te bekijken.
Met de ruime keus in materialen die tegenwoordig beschikbaar is, kan je elke effect bereiken dat je voor ogen hebt. Je kan ook verschillende materialen combineren voor een luxer effect. Ook hier geldt dat je het beste beeld krijgt door stalen thuis te beoordelen.

Ophangsysteem

Het ophangsysteem is niet alleen de drager van het gordijn, het tevens een beeldbepalend onderdeel van de uitstraling. Rails worden meestal tegen het plafond aan geplaatst en zijn min of meer onzichtbaar. Daarentegen worden roedes vooral langs muren gebruikt. Roedes zijn bijzonder zichtbaar en het is goed om aandacht te besteden aan de uitstraling. Let hierbij op de dikte van de roedes, het materiaal en hoe de gordijnen aan de roedes worden bevestigd. Soms worden lussen gebruikt, maar veelal kom je zeilringen in de gordijnen tegen. Zorg dat de ringen en de roedes op elkaar afgestemd zijn, en kijk of het geheel bij je interieur past.

Wel of geen voering

In dekkende gordijnen kan je nadenken over het toepassen van voering. Er zijn veel voordelen aan het voeren van gordijnen. Voering geeft over het algemeen gordijnen een luxere uitstraling. Daarnaast neemt de verduisterende kwaliteit toe, wat in kinderkamers belangrijk kan zijn. Ook verbeterd de isolerende werking door gevoerde gordijnenstoffen. In de winter houden ze de warmte binnen, en in de zomer kunnen gevoerde gordijnen warmte buiten houden. Daarnaast hebben gevoerde gordijnen minder neiging om te verkleuren, waardoor je langer van je gordijnen kan genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *