Posted on Geef een reactie

Wat is de ideale gordijnlengte voor jou?

Wellicht heeft het je al heel wat wikken en wegen gekost allemaal.. nieuwe gordijnen!
Het aanbod is enorm, en aangezien gordijnen voor een groot deel de toon zetten in je interieur kan het vinden van de juiste gordijnen best lastig zijn. En wat de een mooi vindt kan de ander weer verschrikkelijk vinden. Smaken verschillen nou eenmaal en ook dat kan het allemaal nog lastiger maken, helemaal als jij en je partner bijvoorbeeld niet altijd op een lijn liggen met die dingen.

Dan heb je eindelijk een keuze gemaakt uit misschien wel honderden gordijnstoffen en soorten; van plooigordijnen tot ringgordijnen en van effen kleuren tot alle mogelijke printjes. Er rest dan nog één enkele keuze: de lengte van het gordijn.

De lengte van je gordijnen heeft niet enkel effect op de looks van je interieur en de ruimte maar speelt tevens mee in bijvoorbeeld de stookkosten. De aanwezigheid van radiatoren kan bv. voor een groot deel jouw keuze bepalen. Daarbij zullen niet alle gordijnstoffen even geschikt zijn voor alle lengtes. Laten we even kijken naar de verschillende argumenten voor de lengtemogelijkheden.

Gordijnen tot aan de vensterbank

Het kan zijn dat de vensterbank te ver uitsteekt, dan zijn gordijnen tot aan de vloer helaas al geen optie meer. Deze lengte geeft ruimtes vaak een strakke look, het is dan ook mooier om in zo’n geval minder plooien te gebruiken. Eventuele radiatoren blijven vrij waardoor de warmte niet geblokkeerd wordt door de gordijnen. Dit is doorgaans de voornaamste reden voor de keuze van kortere gordijnen.

Gordijnen tot aan de vloer

Heb je een klassieke inrichting? Dan zijn gordijnen tot aan de vloer een goede keuze! Ze geven een mooi effect en kunnen de ruimte groter en hoger laten lijken; met name wanneer je ze vanaf het plafond laat komen. Het kan ook erg mooi zijn om er voor te kiezen de gordijnen zelfs nog iets langer te maken waardoor ze echt op de vloer rusten. Die extra paar centimeters zorgen namelijk voor een draperend effect, je zult zien hoe gaaf dit is in een klassiek of statig interieur! Wanneer je de gordijnen ruim op de vloer laat rusten zullen ze echter wel sneller vies worden. Gordijnstoffen als katoen, linnen en viscose hebben doorgaans de eigenschap veel te krimpen bij het wassen en zullen daarmee minder geschikt zijn voor zo’n lengte. Je kunt dan beter kiezen voor een stof als polyester.

Los van de mooie effecten die lange gordijnen hebben zijn er zeker ook andere voor- en nadelen die je even mee moet nemen in de beslissing. Een nadeel van lange gordijnen is namelijk dat deze vaak de radiator bedekken. Hierdoor kunnen stookkosten hoger uitvallen aangezien de gordijnen de warmte blokkeren. Anderzijds kan het ook als positief ervaren worden, het is niet heel mooi om tegen een radiator aan te kijken natuurlijk. En wat dacht je van het optisch wegwerken van bedrading of apparatuur in een hoek? Hier is deze lengte bij uitstek geschikt voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *