Posted on Geef een reactie

Zeven tips voor het kiezen van geschikte raambekleding

Het kiezen van geschikte raamdecoratie valt niet altijd mee. Kies je voor jaloezie├źn, rolgordijnen, vouwgordijnen of gordijnen? En wanneer de keuze is gemaakt is er ook nog een grote verscheidenheid aan gordijnstoffen. De beste raambekleding zorgt niet alleen voor een mooie uitstraling, maar is ook praktisch. Waar moet je nou op letten bij de aanschaf van nieuwe raambekleding?

Laat gordijnen voeren

Gordijnstoffen die zijn gevoerd vallen over het algemeen veel mooier. Het laten voeren van gordijnen heeft echter ook een hele praktische reden. Door de dubbele laag isoleren gevoerde gordijnen namelijk veel beter. Hierdoor koelt het ‘s nachts minder snel af en dit scheelt weer in de stookkosten.

Kies voor gordijnen die blinderen

Wanneer je er geen problemen mee hebt dat mensen vanaf de straat naar binnen kunnen kijken dan kun je uiteraard voor kiezen voor een niet blinderende gordijnstof. Echter wanneer je gesteld bent op je privacy en liever niet hebt dat mensen naar binnen kunnen gluren dan kun je beter kiezen voor gordijnen van een blinderende stof.

Vergeet de hal niet

Woonkamer, keuken en slaapkamer worden zelden vergeten wanneer het om raambekleding gaat, maar de hal wordt regelmatig vergeten. Gordijnen in de hal zorgen niet alleen voor een stijlvol effect, ze houden ook de kou buiten. Denk er ook hierbij aan om de gordijnen te voeren voor een extra isolerende werking.

Vermijd gordijnstoffen met een te druk patroon

In sommige gevallen staat een trendy patroon of een grafisch zwart-wit patroon heel erg mooi. In een modern interieur bijvoorbeeld kan een grafisch patroon heel goed. Echter in de meeste gevallen oogt een effen gordijn veel rustiger. Kies je toch voor een patroon overweeg dan een flexibel canvas doek of een mdf paneel waar je de gordijnstof strak tegenaan kunt spannen. Zo komt het patroon veel beter tot zijn recht.

Raambekleding moet ook functioneel zijn

Kiezen voor een luxe gordijnstof in de keuken is niet bijzonder praktisch. In de keuken kun je veel beter kiezen voor vouwgordijnen, rolgordijnen of jaloezie├źn. Een keuken is qua interieur vaak een wat saaie ruimte. Juist daarom is het leuk om voor de raambekleding een opvallende, frisse kleur te kiezen zoals blauw, groen of geel.

Kies voor de juiste lengte

Hoe lager gordijnen hangen, hoe kleiner de ruimte lijkt. Het is daarom in de meeste gevallen het mooist om te kiezen voor kamerhoge gordijnen. Hang gordijnen dus niet direct boven het raam op als er nog ruimte over is tot het plafond. Kamerhoge gordijnen ogen bovendien veel luxer dan korte gordijnen.

Gordijnen mogen opvallen

Gordijnen mogen qua kleur best contrasteren met de rest van de ruimte. Juist door een kleur te kiezen die in contrast staat met de rest van een kamer komt de kamer leven. Je kunt ook kiezen voor een subtiel kleurverloop voor een extra stijlvol accent. In elk geval morgen gordijnen best opvallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *